Hoi-Poi Farplane Wind

Οι Hoi-Poi Farplane Wind είναι ένα τετραμελές indie/grunge σχήμα από τη Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησαν στις αρχές του 2011 ως τριμελής cover band, με τον Κώστα Γραμμάδα στη κιθάρα και τα φωνητικά, τον Θοδωρή Δοδούση στο μπάσο και τον Αλέξανδρο Γραικό στα τύμπανα. Μετά από μια διακοπή από το καλοκαίρι του 2011 ως την άνοιξη του 2012, η μπάντα επανενώθηκε και ακολούθησε η ηχογράφηση του πρώτου τους EP “Powerhouse Dynamics” τον Αύγουστο του 2013.

Μετά από μία σειρά εμφανίσεων την άνοιξη του 2014, το τέταρτο μέλος, ο Ανδρέας Αμπατζίδης, εντάχθηκε στο συγκρότημα για να παίξει πλήκτρα και κιθάρα. Το χειμώνα του 2015, το συγκρότημα ηχογράφησε το demo “Happen”, ενώ ταυτόχρονα έκανε και ανεξάρτητη έκδοση των δύο τους cd. Τον προηγούμενα μήνα, στις 9 Δεκεμβρίου και μετά από εννέα μήνες ηχογραφήσεων και μίξης οι Hoi-Poi Farplane Wind κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο με τίτλο “Forever Knows Best”.

Εκτός από τις συναυλίες που διοργανώνουν συχνά και συμμετέχουν, οι Hoi-Poi Farplane Wind έχουν επίσης εμφανιστεί και στα παρακάτω events:

  • Ημιτελικοί Battle of the Bands Θεσσαλονίκης 2014.
  • Texas Summer Fest Αθήνα 2014.
  • Φοιτητική Εβδομάδα ΑΠΘ 2015.
  • Τελικοί Global Battle of the Bands 2016.
  • Schoolwave 2016.
  • Silver Dollar 6th Stars of a Happy Family Fest 2016.
  • ΕΡΤ3 Volume Sessions 2016.

Εμείς για να γνωρίσουμε καλύτερα τους Hoi-Poi Farplane Wind, τους απευθύναμε μερικές ερωτήσεις.

Ερ.Ξεκινώντας, θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για το όνομά σας. Πως το διαλέξατε και ποια ιστορία "κρύβεται" πίσω από αυτό;
Απ.Κώστας: Είναι σαν να πάμε γυρεύοντας γι' αυτή την ερώτηση μάλλον! Το όνομά μας κουβαλάει πάνω του τα κειμήλια της αθώας μας εφηβείας: τα hoi-poi είναι αντικείμενα στον κόσμο του Dragon Ball Z, και το farplane wind είναι αντικείμενο στο video game Final Fantasy X. Είμαστε ένα hoi-poi που από μέσα του βγαίνει farplane wind.
Ερ.Τον προηγούμενο μήνα κυκλοφορήσατε το πρώτο σας LP "Forever Knows Best". Από την πρώτη ημέρα της δημιουργίας του μέχρι και την κυκλοφορία του, τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε και τι σας έμεινε από όλη αυτή την διαδικασία;
Απ.Κώστας: Το να πραγματοποιείς ένα τέτοιο έργο από το μηδέν, σε τελείως ανεξάρτητη βάση παρουσιάζει αναπόφευκτα κάποιες προκλήσεις. Το να μετατρέψουμε το χώρο που νοικιάζουμε για πρόβες σε στούντιο για ηχογράφηση ήταν σίγουρα μία από αυτές (η πατέντα έδωσε και πήρε, ειδικά όταν ήρθε η ώρα για τα φωνητικά). Από την πρώτη μέρα που ηχογραφήσαμε τα τύμπανα μέχρι την τελευταία μέρα των φωνητικών ήταν ένα ασταμάτητο γλέντι για όλους... Πάντως πιστεύω ότι με αυτό το άλμπουμ όλοι πήγαν τουλάχιστον μερικά επίπεδα παραπάνω στο τι κάνουν, ειδικά ο Θοδωρής, στον οποίο οφείλεται και ότι έχει να κάνει με τη μίξη και το "mastering" του άλμπουμ.
Ερ.Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια των Hoi-Poi Farplane Wind;
Απ.Ανδρέας: Πέρα από αυτό που πάντα θέλουμε να λέμε περί κατάκτησης του κόσμου, στα άμεσά μας πλάνα είναι ένα tour στην Ελλάδα για την προώθηση του άλμπουμ και μερικά καινούργια κομμάτια που προέκυψαν μέσα σε αυτούς τους εννέα μήνες που ηχογραφούσαμε, τα οποία επιτέλους θα δουλευτούν.
Ερ.Είναι αναμφισβήτητο ότι η Θεσ/νίκη έχει ένα έντονο μουσικό ρεύμα. Βάλτε μας λίγο στο μουσικό κλίμα αυτής της πόλης.
Απ.Κώστας: Σίγουρα η πόλη βγάζει πολλές μπάντες. Το ζούμε αυτό τόσο στην οικοδομή που νοικιάζουμε στούντιο (αποκλειστικά γεμάτη από αντίστοιχους χώρους για συγκροτήματα όλων των ειδών), όπως το είδαμε και στο Schoolwave, όπου φέτος οι Θεσσαλονικείς έλαμψαν κατά την ταπεινή μας γνώμη. Όσον αφορά δηλαδή το κομμάτι της δημιουργίας είναι αναμφισβήτητα έντονο το ρεύμα, όπως είπες, σε όλα τα μέτωπα. Όμως, στο πώς αντιμετωπίζει το κοινό τη μουσική στις συναυλίες, ίσως χρειαζόμαστε ακόμα δουλίτσα. Η λογική του τραπεζιού με το χαλαρό ποτάκι στα live είναι βαθιά ριζωμένη ακόμα.
Ερ.Πέρα από τα δικά σας, με ποια κομμάτια έχετε "κολλήσει" τελευταία;
Απ.Κώστας: Gnidrolog - I Could Never Be A Soldier.
Ανδρέας: Dinosaur jr. - Out There.
Θοδωρής: Wild Noting - Paradise.

Ακούστε παρακάτω το κομμάτι “Barbs Of You” απο το τελευταίο άλμπουμ των Hoi-Poi Farplane Wind “Forever Knows Best”.

Επίσημη ιστοσελίδα: hoi-poifarplanewind.bandcamp.com.

Read also

1
1