Nirvana – Where Did You Sleep Last Night. Η ιστορία…

Μια από τις χαρακτηριστικές μουσικές στιγμές που έχουν καρφωθεί στο μυαλό μας, για εμάς που περάσαμε την εφηβεία μας μέσα στη δεκαετία του ’90, είναι η unplugged συναυλία των Nirvana στην Νέα Υόρκη για λογαριασμό του MTV. Στο τέλος αυτού του live, ο Kurt Cobain επιλέγει να τραγουδήσει το “Where Did You Sleep Last Night”, ένα τραγούδι μη αναμενόμενο για εκείνη την βραδιά, άγνωστο στους περισσότερους, το οποίο έκτοτε συνδέθηκε με αυτήν την ζωντανή εκτέλεση των Nirvana και φυσικά με την σπαρακτική ερμηνεία του Cobain.

Αξιοσημείωτο εκείνης της βραδιάς είναι ότι αμέσως μετά το τέλος της συναυλίας, ο Cobain μάλωσε με τον υπεύθυνο, ο οποίος ήθελε και επέμενε να κάνει το συγκρότημα ένα encore – κλείσιμο με μια μεγάλη επιτυχία του. Ο Cobain δεν ξανανέβηκε στην σκηνή αφού πίστευε ότι η επιλογή του τραγουδιού, η εκτέλεση και η ερμηνεία του ήταν ο ιδανικός τρόπος για κλείσει αυτό το live. Ποια είναι λοιπόν η ιστορία αυτού του τραγουδιού;

To “Where Did You Sleep Last Night”, γνωστό επίσης και με τους εναλλακτικούς τίτλους “In The Pines” και “Black Girl”, είναι ένα Αμερικανικό παραδοσιακό τραγούδι με πιθανή καταγωγή από την κεντρική Αλαμπάμα στα νότια Απαλάχια όρη και το οποίο σύμφωνα με ιστορικούς της folk μουσικής χρονολογείται περίπου από το 1870. Όπως τα περισσότερα παραδοσιακά τραγούδια, έτσι και αυτό διασώθηκε από στόμα σε στόμα και φυσικά από γενιά σε γενιά, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να υπάρχουν περισσότερες από 160 διαφορετικές εκτελέσεις του. H πρώτη απόπειρα να ηχογραφηθεί έγινε το 1917 στο Κεντάκι από τον Cecil Sharp, έναν πρωτοπόρο μουσικό και μελετητή της folk μουσικής εκείνη την εποχή, και περιελάμβανε μόνο 4 στίχους και μια απλή μελωδία.

Black girl, black girl, don’t lie to me
Where did you stay last night?
I stayed in the pines where the sun never shines
And shivered when the cold wind blows

Στα χρόνια που ακολούθησαν, το τραγούδησαν πολλοί καλλιτέχνες της country αλλά και της bluegrass μουσικής σκηνής, αλλάζοντας πολλές φορές τους στίχους ή τον τίτλο, ανάλογα με το κοινό στο οποίο απευθυνόταν η μουσική τους, όπως γίνεται συχνά σε παραδοσιακά τραγούδια, των οποίων η πατρότητα της μουσικής και των στίχων αμφισβητείται.

O “βασιλιάς” του Banjo Dock Walsh το ηχογράφησε το 1926. Είναι η πρώτη έκδοση του τραγουδιού που διασώζεται μέχρι σήμερα.

Ο μπλουζίστας Lead Belly το κυκλοφόρησε 6 φορές σε δίσκους του, πιο συχνά με τον τίτλο “Black Girl” ή “Black Gal”.  Τον Φεβρουάριο του 1944 το ηχογραφεί με τον τίτλο “Where Did You Sleep Last Night”, εκτέλεση η οποία έμελε να εμπνεύσει πολλούς καλλιτέχνες αργότερα να το διασκευάσουν με αυτούς τους στίχους και λανθασμένα να του αποδίδουν, όπως και ο Cobain, την πατρότητα του τραγουδιού.

Στον δίσκο φόρο τιμής στον Lead Belly “These Are My Roots”, ο τζαζίστας Clifford Jordan κάνει μια καταπληκτική διασκευή χρησιμοποιώντας τον τίτλο “Black Girl” και μια φωνάρα ονόματι Sandra Douglas.

O Kurt Cobain ανακάλυψε το τραγούδι εξαιτίας του Mark Lanegan με τον οποίο ήταν φίλοι πολύ πριν οι Nirvana εκτοξευθούν στην κορυφή. Ο Lanegan είχε στην κατοχή του ένα αυθεντικό βινύλιο 78 στροφών του τραγουδιού όπως το είχε ηχογραφήσει ο Lead Belly το 1944. Όπως διηγείται και ο ίδιος “Ο πατέρας μου ήταν δάσκαλος και βρήκε τον συγκεκριμένο δίσκο μέσα σε μια κούτα γεμάτη με παλιούς blues δίσκους καθώς καθάριζε μια σοφίτα σε ένα παλιό σχολείο”. Η αγάπη τους για τον LeadBelly ήταν κοινή και για αυτό αποφάσισαν να κάνουν ένα EP με διασκευές σε τραγούδια του, από τα οποία μόνο το “Where Did You Sleep Last Night” κυκλοφόρησε στο album του Lanegan “The Winding Sheet” με τον Kurt Cobain να παίζει κιθάρα.

Τέλος, η πιο πρόσφατη διασκευή που ακούσαμε και είναι και πολύ καλή, ήταν στην δεύτερη σεζόν του Walking Dead με τους στίχους να είναι εμφανώς αλλαγμένοι και την φωνή της Janel Drewis ήρεμη και στοιχειωμένη ταυτόχρονα.

Read also

1
1