ParanoiR

Οι ParanoiR είναι ένα πενταμελές alternative αγγλόφωνο συγκρότημα από τη Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησαν τον Σεπτέμβρη του 2014, ως ιδέα αρχικά της Ίνας (φωνητικά) και του Χρήστου (κιθάρα) και στη συνέχεια προστέθηκαν ο Αλέξης (τύμπανα), ο Σωκράτης (μπάσο) και ο Αντώνης (κιθάρα).

Έχουν κυκλοφορήσει δύο κομμάτια. Το “What You See (Is What You Get)” και το “In The Egg”. Το πρώτο έχει συμπεριληφθεί στη συλλογή του PMProom “Rockorama Ultimate”, η οποία κυκλοφόρησε σε φυσική μορφή τον Ιανουάριο. Πριν μερικές ημέρες (5 Απριλίου) κυκλοφόρησαν το EP με τίτλο “Electrified” σε ψηφιακή μορφή (ακούστε το παρακάτω). Περιλαμβάνει πέντε κομμάτια σε δική τους παραγωγή, με την πολύτιμη βοήθεια από τον Βασίλη Πέικο και το V.Gold Studios στην ηχογράφηση, τη μίξη και το mastering.

Εμείς απευθύναμε μερικές ερωτήσεις στους ParanoiR, ώστε να μάθουμε ακόμα περισσότερα για αυτούς.

Ερ.Πείτε μας την ιστορία πίσω από το όνομα της μπάντας. Πως καταλήξατε σε αυτό;
Απ.Ίνα: Το όνομα είναι δανεισμένο από το κομμάτι Para-noir του Marilyn Manson. Ήταν ιδέα του Χρήστου. Μας άρεσε κυρίως η διπλή του ερμηνεία. Είτε κόντρα στο μαύρο είτε κοντά στο μαύρο. Όπως το λευκό είναι ουσιαστικά όλα τα χρώματα, έτσι και το μαύρο είναι η απουσία χρώματος κατά κάποια έννοια. Αυτό εκφράζει και την μουσική μας. Δεν έχουμε πολύ συγκεκριμένο ύφος, οπότε είναι και δύσκολο να μας βάλεις κάποια ταμπέλα.
Χρήστος: Είναι ένα λογοπαίγνιο που συνδυάζει την παρανοϊκή διάθεση και τη σκοτεινή ατμόσφαιρα που θέλουμε να δημιουργήσουμε με τη μουσική μας.
Ερ.Ποιες είναι οι επιρροές σας και πόσο αυτές επηρεάζουν την ταυτότητά σας ως μπάντα;
Απ.Σωκράτης: Οι επιρροές μας διαφέρουν σε αρκετά σημεία, σε άλλα όμως είναι αρκετά όμοια. Παραδείγματος χάριν, στους περισσότερους αρέσει το progressive rock/metal. Στον ήχο μας δεν θα το ακούσει αυτό κάποιος, αλλά επηρεάζει την νοοτροπία μας ως συγκρότημα.
Αλέξης: Αυτό φαίνεται κι από την ποικιλία στο ύφος των κομματιών. Ακούμε από pop μέχρι progressive metal και death! Ο κοινός παρονομαστής όλων αυτών είναι το ροκ, στο οποίο βασίζονται και τα κομμάτια μας.
Χρήστος: Χρησιμοποιούμε τον όρο alternative rock σαν διαφοροποίηση από το κλασικό και hard rock. Εγώ προσωπικά έλκομαι από σχήματα που δεν αρκούνται στα τετριμμένα, τα κλασικά ακούσματα, τις κλασσικές δομές.
Αντώνης: Οι δικές μου επιρροές ξεκινούν από ψυχεδέλεια και φτάνουν σε οτιδήποτε σκοτεινό σε όλο το φάσμα του rock/metal. Δεν επηρεάζουν τόσο την ταυτότητα της μπάντας, ωστόσο διανθίζουν το ούτως ή άλλως dark ύφος της.
Ερ.Καταφέρατε σε λιγότερο από δυο χρόνια να κάνετε την πρώτη σας κυκλοφορία. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι αυτό στη χώρα μας σήμερα;
Απ.Σωκράτης: Δεν είναι θέμα χώρας πιστεύω. Η τεχνολογία έχει βοηθήσει πολύ στο να μπορείς να ηχογραφήσεις την δουλειά σου σχετικά εύκολα.
Αλέξης: Είναι πια αρκετά εύκολο να γίνει μια ηχογράφηση (ο καθένας μπορεί να το κάνει και σπίτι του) και να βρει τρόπο να γίνει η μίξη και η παραγωγή ακόμα κι από τον ίδιο. Υπάρχει πληθώρα ιστοσελίδων που η δουλειά σου μπορεί να ανέβει ψηφιακά. Από εκεί και πέρα όμως το να βγει ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα ηχητικά, να έχεις μια καλή προώθηση και να μπορέσει να ακουστεί σε όσο πιο πολλούς γίνεται είναι αρκετά δύσκολο. Υπάρχει υπερπροσφορά μουσικής (και καλής μάλιστα, από πολλές ελληνικές μπάντες), οπότε το δύσκολο είναι να ξεχωρίσεις, όχι να ολοκληρώσεις τη δουλειά σου.
Ερ.Τι κάνουν αυτό τον καιρό οι ParanoiR και ποια είναι τα μελλοντικά τους σχέδια;
Απ.Ίνα: Προετοιμαζόμαστε για την ζωντανή μας εμφάνιση στο Rover στις 11 Μαΐου. Παράλληλα βρισκόμαστε σε επαφή με διάφορες δισκογραφικές εταιρείες για την προώθηση της δουλειάς μας, ενώ ταυτόχρονα ολοκληρώνουμε τη σύνθεση του full length δίσκου μας.
Ερ.Με ποιο κομμάτι είστε κολλημένοι αυτή την περίοδο;
Απ.Χρήστος: "Are you a dancer" των Mogwai. Το ακούω συνέχεια τον τελευταίο καιρό.
Σωκράτης: "Condolence" του Benjamin Clementine και γενικότερα ολόκληρος ο δίσκος που περιέχει το συγκεκριμένο κομμάτι.
Αλέξης: "Anesthetize" από Porcupine Tree.
Ίνα: "Love addicts" από Mad Planet.
Αντώνης: Θα έλεγα γενικά κόλλημα με Black Angels, αλλά αν μιλάμε για συγκεκριμένο κομμάτι θα πω το "Young men dead".

Τους ParanoiR μπορείτε να τους "βρείτε" εδώ:www.facebook.com/paranoir.theband
paranoirtheband.bandcamp.com
soundcloud.com/paranoir_theband

Read also

1
1