Sugar Factory

Οι Sugar Factory (Κιλκίς, Θεσ/νίκη) δημιουργήθηκαν το 2009 από τον Stelreverb (κιθάρες, samples) και την Sophie K. (ακορντεόν, μπάσο). Το 2013 o Stavros P. (κιθάρες, μπάσο) αντικατέστησε την Sophie K.

Εμπνευσμένοι από την αυτοσχεδιαστική σύγχρονη μουσική και τις μελωδικές γραμμές Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, αναμιγνύουν “γλυκές” μελωδίες, κλείνοντας το μάτι στους βιομηχανοποιημένους ήχους.

Το ντεμπούτο τους δισκογραφικά έγινε τον Οκτώβριο του 2011 με την κυκλοφορία ενός 7″ βινυλίου (440/Explosions) από την Sudden Pause Records. Έναν χρόνο αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2012, επέστρεψαν με την δεύτερη επίσημη κυκλοφορία τους (Sugar factory Digital E.P.), αποκλειστικά σε ψηφιακή έκδοση.

Στις 20 Ιανουαρίου του 2014, επέστρεψαν δισκογραφικά με ένα νέο 7″ βινύλιο (Chamber Music/θβ, 250 αριθμημένα αντίτυπα) για λογαριασμό της Sudden Pause Records. Παράλληλα, κυκλοφόρησαν και μια κασέτα με live ηχογραφήσεις από την Logarithm (Cassette Label). Το Μάιο του ίδιου έτους, συμμετείχαν στην συλλογή “The Indie Side of Music vol. 2” με το κομμάτι “Walking On Different Paths”. Το 2016 τους βρίσκει στο στούντιο για ηχογραφήσεις νέων συνθέσεων, καθώς ετοιμάζουν το τρίτο τους video clip και μια νέα κυκλοφορία.

Οι Sugar Factory διαθέτουν τις επίσημες κυκλοφορίες τους, όπως και live ηχογραφήσεις/demo κ.λπ. δωρεάν για download μέσω της σελίδας τους στο bandcamp καθώς και από το blog τους.

Εμείς, απευθύναμε μερικές ερωτήσεις στον Στέλιο (Stelreverb) και στον Σταύρο (Stavros P.) προκειμένου να μάθουμε τους Sugar Factory καλύτερα.

Ερ. Περιγράψτε μας τη στιγμή της δημιουργίας των Sugar Factory.
Απ.Στέλιος: Το 2008, ενώ ακόμα ήμασταν ενεργά μέλη των Infidelity, η Σοφία Κ. και εγώ αποφασίσαμε να κάνουμε ένα ντουέτο, το οποίο θα είχε διαφορετική λογική από αυτήν του γκρουπ. Να πειραματιστούμε περισσότερο με ήχους, αρμονίες και να γράψουμε ορχηστρική μουσική. Το 2009 κάναμε τις πρώτες μας συναυλίες, τα υπόλοιπα είναι ιστορία…
Ερ.Πείτε μας την ιστορία πίσω από το όνομα "Sugar Factory". Πως καταλήξατε σε αυτό το όνομα?
Απ.Στέλιος: Ψάχναμε ένα όνομα που θα σχετιζόταν με τις συνθέσεις μας. Γλυκές μελωδίες από την μια, εργοστασιακοί θόρυβοι από την άλλη. Πηγαίνοντας ένα ταξίδι στην Ξάνθη εκείνη την εποχή, κάποια στιγμή σταμάτησα στην άκρη του δρόμου. Ακριβώς απέναντι μου υπήρχε μια μεγάλη ταμπέλα που έγραφε Sugar Factory, το εργοστάσιο ζάχαρης της Ξάνθης.
Ερ.Ποιές είναι οι αρχικές μουσικές επιρροές σας και κατά πόσο αυτές έχουν διαφορφώσει τον ήχο σας?
Απ.Στέλιος: Η μουσική που ακούμε περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα. Δεν ακούμε ένα συγκεκριμένο είδος, άρα δεν μπαίνουμε και σ’ αυτή τη λογική όταν γράφουμε μουσική.
Ερ.Αυτόν τον καιρό είστε στο studio δουλεύοντας νέες συνθέσεις. Τι να περιμένουμε από τους Sugar Factory μέσα στο 2016 και ποια είναι τα μελλοντικά τους σχέδια?
Απ.Σταύρος: Μέσα στο επόμενο διάστημα θα κυκλοφορήσει μια συλλογή από την Logarithm Cassette Label, στην οποία θα συμμετάσχουμε και εμείς με ένα καινούριο κομμάτι. Επίσης, ολοκληρώνουμε και το νέο Video Art σε σκηνοθεσία του Νώντα Σαπίδη, που θα μας συνοδεύει στις εμφανίσεις τις οποίες προγραμματίζουμε να κάνουμε από τον Μάρτιο και μετά.

Στέλιος: Γράφουμε αρκετά νέα πράγματα, αρκετά διαφορετικά από αυτά που συνθέταμε έως τώρα. Δεν βιαζόμαστε πλέον για κυκλοφορίες κ.λπ., έχουμε ξεπεράσει το άγχος του "πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε κάτι". Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να περνάμε καλά και δημιουργικά στις πρόβες, στις ηχογραφήσεις και στις συναυλίες.
Ερ.Έχετε ήδη στο ενεργητικό σας κάποιες κυκλοφορίες και έχετε σχηματίσει άποψη για τον κόσμο της δισκογραφίας και της μουσικής βιομηχανίας γενικότερα. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι μια νέα μπάντα να βγει στην επιφάνεια και να ηχογραφήσει ένα ολοκληρωμένο album?
Απ.Στέλιος: Οικονομικά, αν θέλεις να ηχογραφείς σε στούντιο, είναι πάρα πολύ δύσκολο. Δεν "πέφτουν" λεφτά στις ηχογραφήσεις πλέον, πόσο μάλλον αν δεν πουλάς λόγω είδους. Το ίδιο ισχύει και με τις κυκλοφορίες. Στην Ελλάδα υπάρχουν ελάχιστες σοβαρές δισκογραφικές. Από την άλλη, όταν το Spotify δίνει 0,0006€ ανά ακρόαση, καταλαβαίνεις ότι στενεύουν ακόμα περισσότερο τα όρια. Do it yourself ή με φίλους είναι η λύση για μένα, οτιδήποτε άλλο στην Ελλάδα απλά δεν έχει νόημα.

Σταύρος: Και εμένα πάνω κάτω η άποψη μου αυτή είναι. Λίγες είναι οι αξιόλογες ευκαιρίες στην Ελλάδα. Οπότε, ή το κυνηγάς όσο μπορείς με δισκογραφικές ή κάνεις στροφή στο DIY.
Ερ.Από την εμπειρία σας, τι θα συμβουλεύατε νέους μουσικούς που επιχειρούν τα πρώτα τους βήματα στο χώρο?
Απ.Στέλιος: Καταρχάς δεν υπάρχει "χώρος" για μένα, αν το εννοείς με την έννοια της σκηνής. Το θέμα είναι για ποιο λόγο δημιουργείς. Όλοι βέβαια θα σου πουν για τον εαυτό τους, να μην τους πιστέψεις! Αν θες πραγματικά να γράψεις μουσική θα το κάνεις όπως και να 'χει, γιατί είναι ανάγκη. Αν θες να γίνεις γνωστός και αυτό είναι το κίνητρο σου, τότε μιλάμε για άλλο πράγμα. Παλιά οι καλλιτέχνες πουλούσαν δίσκους, σήμερα έχουν views, αύριο κάτι άλλο. Έχουν κι αυτά τη σημασία τους ίσως, αλλά η αλήθεια (εκτός από τους Sex Pistols…) βρίσκεται στο κίνητρο. Γράφουμε μουσική για να επικοινωνήσουμε, για να δηλώσουμε πράγματα και να μοιραστούμε πράγματα. Αυτός είναι ο στόχος, τα υπόλοιπα ίσως έρθουν, ίσως όχι.

Σταύρος: Ως νέος μουσικός εγώ, θα απαντήσω χωρίς να έχω ιδιαίτερη εμπειρία. Με ό,τι και αν ασχολείσαι, το πιο σημαντικό είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις, αλλιώς δεν θα το κάνεις καλά. Νόμος. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, να αγαπάς την μουσική που γράφεις. Να γράφεις μουσική που σε γεμίζει, που πιστεύεις ότι καλύπτει τα συναισθήματα που νιώθεις και όχι να γράφεις με σκοπό να γίνει αρεστή σε άλλους για να γίνεις διάσημος. Τι νόημα έχει να γίνεις διάσημος αν δεν είσαι ο εαυτός σου;
Ερ.Ποια θεωρείτε ότι είναι η κορυφαία στιγμή που έχετε ζήσει με τους Sugar Factory από τη μέχρι τώρα πορεία τους?
Απ.Σταύρος: Το live με τους Wovenhand ήταν σίγουρα μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία, μιας που ο David Eugene Edwards είναι από τους αγαπημένους μας καλλιτέχνες, αν όχι ο αγαπημένος. Επίσης το live στο Ολύμπιον... μαγικός χώρος, ήταν όλα ιδανικά. Τέλος, η δεύτερη κυκλοφορία σε βινύλιο, γιατί ήταν η πρώτη κυκλοφορία στην οποία έχω συμμετάσχει.

Στέλιος: Η πρώτη κυκλοφορία σε βινύλιο, το live με Wovenhand, η συζήτηση για το πρώτο art video του Νώντα για τα live μας, το big sky της strymon και άλλα πολλά. Σόρρυ, αλλά είναι πολύ δύσκολο να πω μόνο ένα...
Ερ.Ποιο είναι το αγαπημένο σας κομμάτι αυτή την περίοδο?
Απ.Στέλιος: Ένα κομμάτι που άκουσα τελευταία είναι το "Λουσακιές" από Couleur Locale. Ένα καταπληκτικό τρίο από την Κρήτη.

Σταύρος: "Ally Walk With Me" των Raveonettes. Aπό την εγχώρια σκηνή, τελευταία ακούω συνέχεια το "Liquid" του Θανάση Παπακωνσταντίνου.

Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε – δείτε δύο κομμάτια των Sugar Factory, το “Chamber Music” και το “440”.

Τους Sugar Factory μπορείτε να τους "βρείτε" εδώ:sugarfactory.gr
sugarfactoryband.blogspot.gr
sugarfactory.bandcamp.com
www.youtube.com/sugarfactoryband
sugarfactoryband@gmail.com

Read also

1
1